Gevangen in KPI's

Joris Merks-Benjaminsen

Auteur:

Joris Merks-Benjaminsen

Screenshot 20230722 135408~2
Blog
26 July 2023

Gevangen in KPI's

Waarom zijn grote organisaties politiek? Waarom jagen bedrijven kortetermijndoelen na ten koste van hun omgeving? Niet omdat de mensen niet aardig zijn, maar omdat we gevangen zitten in systemen: we hebben organisaties slaaf gemaakt van de KPI's waarmee we ze optimaliseren.

De manier waarop we, met name grote organisaties, optimaliseren op basis van KPI's veroorzaakt omgevingen vol prisoner's dilemma's waar aardige mensen dingen doen die tegen hun waarden ingaan. Het maakt ook dat mensen dingen NIET doen waarvan ze weten dat ze ze WEL zouden moeten doen. 

Drie universele beperkingen van data

"We nemen alle beslissingen op basis van data". Heb je leiders dat ooit horen zeggen? Het klinkt slim totdat je beseft in welke val je terechtkomt, de val van drie universele beperkingen van data:

  1. Lange termijn impact is altijd moeilijker te meten dan korte termijn impact.
  2. Meten over kanalen heen is altijd moeilijker dan meten binnen een kanaal.
  3. Impact voorspellen van iets dat je nooit hebt geprobeerd is altijd moeilijker dan op data gebaseerde optimalisatie van bestaande manieren van werken.

Alle KPI's zijn gebonden aan deze universele beperkingen. Als je organisaties ermee optimaliseert zonder deze tekortkomingen bewust te ondervangen, worden organisaties als gevangenissen waar mensen tegen muren botsen wanneer ze...

  1. ...proberen te investeren in de lange termijn.
  2. ...proberen organisatorische silo's te doorbreken.
  3. ...proberen te innoveren (dus innoveren veel mensen stiekem).

Drie keer organisatieschade

Het is nog erger als je kijkt op organisatieniveau. Je creëert dan organisaties die een aantal schadelijke neigingen hebben, die helaas erg veel voor komen:

  1. Korte termijn winst, lange termijn schade: Omdat je tegen muren loopt als je investeert in de lange termijn, hebben organisaties de neiging om korte termijn doelen na te jagen, terwijl ze lange termijn schade creëren (bijv. aandeelhouderswaarde ten koste van de natuur).
  2. Intern concurreren in plaats van samenwerken: Omdat doorbreken van silo's moeilijk is, concurreren collega's en teams intern ten koste van de organisatiecultuur, waardoor organisaties politiek worden, niet inclusief en niet effectief zijn.
  3. De toekomst van je eigen organisatie om zeep helpen: Onvermogen om te innoveren zorgt ervoor dat organisaties vast blijven zitten in de groef van hun bestaande bedrijfsmodellen. Innovatie lijkt vaak te kannibaliseren op bestaande business. De jacht op kortetermijnsucces vertraagt dan investeringen om innovaties te schalen. Kodak ging zo failliet ondanks dat het de uitvinder was van de digitale camera.

Leiden met data, verstand en hart

De oplossing? Managers en leiders kunnen bovengenoemde valkuilen voor hun teams en organisatie vermijden door te leren leiden met:

    • DATA binnen de grenzen van de nauwkeurigheid: goede datagedreven besluitvorming begint met bewustzijn over de beperkingen van data.
    • VERSTAND om roadmaps te maken waar data faalt: voor lange termijn strategie en strategie over teams heen.
    • HART om ruimte te creëren voor mensen om de juiste dingen te doen voor duurzaam succes, voor mensen en planeet.

Leiders die leiden met data, verstand en hart creëren organisaties waar medewerkers 's ochtends in de spiegel kunnen kijken wetende dat ze betekenisvolle impact hebben en daarom werken op basis van intrinsieke motivatie MET collega's in plaats van in competitie met hen. 

In de opleiding Managen Zonder Macht leer je hoe je een manager en leider wordt die de grenzen van de organisatie oprekt, zodat je ruimte creëert voor teams om de juiste dingen te doen en samen te werken, zodat ze keer op keer de organisatie blijven transformeren. 

Over de auteur: Joris Merks-Benjaminsen werkte twaalf jaar bij Google en werd een van de hoogst scorende managers in de historie van het bedrijf. Als schrijver viel hij al tweemaal in de prijzen met zijn boeken over organisatietransformatie. De opleiding Managen Zonder Macht is gebaseerd op zijn nieuwste boek Managen zonder Macht.

Managen zonder macht

Geef het beste van jezelf aan je team, en zij geven je het beste terug. Maar, hoe doe je dat? Door te managen zonder macht. 

Als je minder leunt op het overwicht van jouw positie, openen deuren naar een nieuwe stijl in leiderschap. Een nieuwe stijl, waarmee je een hoge lat legt voor prestaties én voor menselijkheid. Middels deze stijl bouw je teams die intrinsiek gemotiveerd zijn, houd je koers in een storm van veranderingen, help je alle soorten mensen succesvol te zijn. Oftewel: je wordt een betere manager én leider.
 

Ja, ik wil meer weten over deze unieke opleiding